Alles over de btw-aangifte als ondernemer

Wanneer doe je aangifte?

Wanneer je bent ingeschreven bij de KvK ontvang je van de Belastingdienst een brief waarin precies staat aangegeven hoe vaak je aangifte moet doen en welke btw-tarief er van toepassing is op jouw onderneming. Voor de meeste ondernemers geldt een aangifte per kwartaal. Er zijn ook uitzonderingen:

  • Maandelijks: wanneer de Belastingdienst jouw aangifte of betaling niet op tijd ontvangt. Je wordt dan schriftelijk op de hoogte gesteld;
  • Niet; indien je gebruik maakt van de kleine ondernemersregeling (KOR).

Je kunt ook zelf de Belastingdienst verzoeken om de btw-aangifte maandelijks of jaarlijks te doen. Via deze link lees je meer over het aanpassen van het aangiftetijdvak.

Hoe doe je btw-aangifte?

Vanaf 1 januari 2022 kun je in Nederland alleen nog btw-aangiften indienen met eHerkenning en DigID. Dit kan via het ‘belastingdienst zakelijk’ of een softwarepakket. De btw-aangifte gebeurt dus altijd digitaal. In het beveiligde gedeelte van de website van de Belastingdienst voor ondernemers vind je het formulier ‘aangifte omzetbelasting’. Na het inschrijven bij de KvK heb je van de Belastingdienst je persoonlijke inloggegevens gehad om in te loggen in dat gedeelte van de site. Maak je gebruik van een eigen aangifte- of administratiesoftware, dan kun je ook op die manier je btw-aangifte doen.

Vervolgens vermeld je in het formulier de btw die je hebt berekend aan je klanten en de btw die de leveranciers aan jou hebben berekend. Als je alles goed hebt ingevuld kun je de aangifte versturen. Druk Vergeet niet om je aangifte altijd op te slaan en af te drukken.

Btw-aangifte versturen en betalen

Nadat je de aangifte hebt ingevuld en verstuurd, krijg je van de Belastingdienst een ontvangstbevestiging via de mail. Krijg je btw terug? Dan ontvang je van de Belastingdienst binnen enkele weken een terugkoppeling. Moet je btw betalen? Dan moet je dat uiterlijk doen voor de datum die in het beveiligde deel van de Belastingdienst staat. Wanneer je niet op tijd betaalt, stuurt de Belastingdienst een naheffingsaanslag of een boetebeschikking. Houd tijdens de betaling altijd rekening met enige dagen verwerkingstijd. Het nadeel van deze boete is, dat deze niet aftrekbaar is.

Handige download

Je kunt hieronder onze 'Btw-tool' (Excel) downloaden. Aan de hand van deze tool heb je als ondernemer een volledig overzicht per kwartaal van de te betalen/ af te dragen btw.

Btw-tool

Ga jij starten als ondernemer? Dan is de kans groot dat je op korte termijn btw-aangifte moet doen. Met onze handige btw-tool houd je zelf een eenvoudige btw-administratie bij. 

Agenda

11 december

Netto inkomen berekenen doe je zo!

10.00 uur
Online
13 januari

Sterk starten met je eigen bedrijf

19.00 uur
Online

Blog

Startende ondernemers opgelet: Het regenboogsyndroom ligt op de loer!

Frank Baltes

We hebben natuurlijk allemaal wel eens een regenboog gezien. Een wonderlijk en kleurrijk fenomeen. Heel vaak wordt er bij het zien van een regenboog gezegd dat er een pot goud aan het einde te vinden is. Helaas is dit niet het geval. In deze blog leg ik uit wat het regenboogsyndroom inhoud en wat dit te maken heeft met het starten van een eigen bedrijf.

Terug naar overzicht